17 Reiki oefeningen die je makkelijk kunt toepassen!

Bij een reiki oefening legt de beoefenaar zijn of haar handen op het lichaam van de cliënt om de energie te laten stromen. Er zijn geen ingewikkelde rituelen die uitgevoerd moeten worden. Alleen de simpele uitwisseling van energie tussen 2 of meerdere personen. De intentie is om de healing te delen, de lasten van elkaar te verlichten en de bereidheid om te ontvangen.

Volgens de reiki beoefenaars, is de energie van reiki toepasbaar wanneer je weet waar de energie heen gaan en wat het doet. De reiki beoefenaar laat het toe dat de energie gaat stromen, zonder de energie te leiden. Je kan met de juiste intentie reiki energie laten stromen en dit leidt zich vanzelf. Het beste voor de beoefenaar is om niks geforceerd te doen, laat de energie het werk doen. Zo komt de energie vrij om de klachten te verminderen.

Leer alle technieken

Reiki oefeningen protocol

Er is een protocol om de reiki beoefenaars te leren om de verschillende handposities te beoefenen. Deze posities bieden genoeg ruimte om het lichaam van de cliënten te bedekken.

Wanneer de energie stroomt waar het het meest nodig is, is het de bedoeling dat de energie blijft waar de beoefenaar zijn of haar handen legt. De beste behandeling is mogelijk wanneer de handen gelijkmatig verdeeld wordt over het hele lichaam.

Deze handposities is het fundament voor de beoefenaars om reiki mee uit te oefenen. Met ervaring kan hij of zij zich vrij voelen om te experimenteren op basis van de behoeften op dat moment.

Terwijl de handposities volgens een protocol zijn opgesteld, gebruiken de Reiki Masters alleen de hand posities. De meeste reiki beoefenaars ontwikkelen een intuïtieve methode of andere methodes dat de handen tot posities leiden om te gebruiken in iedere sessie. Een gemeenschappelijke methode is dat de beoefenaar zijn of haar handen over de energie van de cliënt veegt om te zoeken voor de plekken die wenselijk zijn om te genezen. Deze plekken hebben helende energie nodig.

Comfort is belangrijk tijdens het beoefenen van reiki. Een volledige behandeling kan een uur duren. Wanneer de cliënt op de vloer ligt, hoe kan je dan ervoor zorgen dat de cliënt zich voor de lange tijd op zijn of haar gemak voelt? Voor de cliënt is het beter om op een stoel te zitten, zo krijgt de beoefenaar toegang tot het lichaam. Massage tafels zijn goed voor reiki, omdat ze bijgesteld kunnen worden en ze zijn comfortabel. Zo kan de cliënt zich meer relaxt voelen. Sommige bedrijven maken tafels die speciaal bedoelt zijn voor reiki, zo kan de stoel met wielen onder de tafel worden geschoven.

Reiki handposities

Reiki oefeningen

Plaats jouw handen over de ogen van de cliënt. Wees voorzichtig om de neus niet dicht te knijpen!

Reiki oefeningen

Plaats jouw handen over de oren.

Reiki oefeningen

De handen leg je onder het hoofd, de vingers zijn gekruld over de onderkant van het hoofd.

Reiki oefeningen

Leg jouw handen over de keel.

Reiki oefeningen

De ene hand leg je over het hart en de andere hand leg je over het hart chakra. Kies de hand uit waar je jouw handen goed kan neerzetten.

Reiki oefeningen
Reiki oefeningen
Reiki oefeningen
Reiki oefeningen
Reiki oefeningen

Doe dit voor beide benen. Je kan ook 2 posities voor elke been doen.

Reiki oefeningen

De handen zijn over de onderkant van de voeten gelegd.

Reiki bij jezelf toepassen

Met reiki oefeningen is het mogelijk om jezelf te behandelen en ook anderen. Om jezelf te behandelen kan je simpelweg jouw eigen handen op jezelf leggen, zo stroomt de energie. Bij het behandelen van jezelf kom je sneller achter wat de ervaringen van reiki zijn.

Het is wel moeilijker om comfort te creëren. Probeer verschillende posities met jouw handen en waar jij bij kan. Voor de plekken waar je niet zelf bij kan, kan je ook reiki op afstandsinwijdingen gebruiken om jezelf te helen.

Ontvang de afstandsinwijdingen

Reiki oefeningen
Hoe pas je reiki oefeningen toe?

Door middel van hand oplegging kan je jezelf of de ontvanger genezen. Deze reiki oefeningen zijn voor jezelf en je kan dit op anderen toepassen. Ook zijn deze reiki oefeningen geschikt voor beginners.

Reiki oefeningen voor jezelf toepassen:

 1. Stap 1 reiki oefening

  Je kan de oefening overal toepassen, ook kun je dit zittend of liggend doen. Sluit de ogen en concentreer je op jouw ademhaling. Voel hoe je in en uit ademt, doe dit enkele minuten achter elkaar.

 2. Stap 2 reiki oefening

  Wanneer je een regelmatige ademshalingritme hebt, dan zul je merken dat je je steeds meer ontspannen voelt. Ook kan je voelen waar de spanning zich heeft verzameld. Leg jouw handen op de plekken waar je de spanning voelt.

 3. Stap 3 reiki oefening

  Wanneer je de spanningsplekken hebt gevonden en jouw handen daar hebt neergelegd, focus je weer op jouw ademhaling en stel je eens voor dat jouw adem energie is. Deze energie stuur je door in de richting van jouw handen. Nu zul jij je ontspannen voelen op de plek waar de spanning was.

 4. Stap 4 reiki oefening

  Gaandeweg gaat jouw hele lichaam zich ontspannen voelen wanneer je dit overal op jouw lichaam toepast. Je kan door deze oefening gedachten krijgen over het verleden, hier hoef je niet op in te gaan. Voel je ontspannen en laat jouw handen een paar minuten op de zere plek liggen.

 5. Stap 5 reiki oefening

  Ga net zo lang door met energie overbrengen op de plekken waar jij de spanning voelt. Wanneer jouw hele lichaam zich ontspant, open dan jouw ogen. Rek je uit en adem diep in en uit.

Meer over reiki weten?

Deze reiki oefeningen waren maar een topje van de ijsberg. Leer nog veel meer over reiki in dit prachtige e-book. Compleet met alle technieken, afstandsinwijdingen, oefeningen en nog veel meer.

Reiki e-book is nu beschikbaar!

Plaats een reactie