Nadi (Veda’s)

In het klassieke yogaonderwijs wordt een nadi (meervoud: nadis) beschreven als een kanaal van prana of levensenergie. Je zou je kunnen voorstellen dat de totaliteit van de nadi’s in de mens de subtiele lichamen (Sanskriet, Koshas) doordringt op dezelfde manier als de totaliteit van de bloedvaten het fysieke lichaam doordringt. Deze term is niet algemeen aanvaard in de westerse wetenschap.

Etymologie

Het woord nadi is afgeleid van de Sanskrietwortel nad, wat ‘kanaliseren’, ‘stromen’ of ‘stromen’ betekent.

Werking

Yogi’s bevestigen dat de nadi’s als een subtiel anatomisch systeem ten grondslag liggen aan de manifestatie van het fysieke lichaam en dat de stroom van energie in dit systeem alle fysiologische processen mogelijk maakt / stuurt. Vergelijkbaar met het concept van nadi’s, als kanalen voor Prana, is het Chinese concept van meridianen, die dienen als kanalen voor Qi, de Chinese naam voor universele levensenergie.

reiki levensenergie

Belangrijkste Nadi’s

Ida en pingala

De belangrijkste nadi’s zijn Shushumna, Ida en Pingala, maar oude yogateksten vermelden ongeveer 72.000 grote en kleine energiekanalen in de mens. De ida en pingala nadis worden vaak gebruikt om te verwijzen naar de hersenhelften. Deze twee primaire nadi’s lopen van het mentale (hoofd)chakra in een dubbele helix naar het basischakra op de bekkenbodem. Pingala is de extraverte nadi, de nadi van de zon (suryanadi) of yamuna en komtovereen met de linkerhersenhelft. Ida is de introverte Nadi, de Nadi van de maan (Chandranadi) of Ganges, en komtovereen met de rechterhersenhelft.

reiki ida en pingala en sushumma

Sushumma


Shushumna (soms ook Sarasvati genoemd) is een fictief “centraal” kanaal (een “astralebuis”) dat ontstaat wanneer de energiestroom binnen Ida en Pingala even sterk is, waardoorsattvaontstaat (staat van balans / helderheid / Zuiverheid ), ontstaat bijde mens.

Kundalini, ‘oerenergie of mystieke kracht latent in het lichaam’, wordtgevondenbij de opening van de ShushumnaNadiin het hoofd van svayambhu linga. [1] Svayambhu linga wordtgevonden”als een bloemknop” in een driehoekige agnikona (driehoek van vuur) tussen de anus en het voortplantingsorgaan. Kundalini wil verenigd worden met siva loka, ‘de wereld van het absolute’, maar ‘het ligt [in de latentestaat, als een nautilusschelp] als een slang in drie en een halve omwenteling rond de lingam’. Kundalini kan worden “ontwaakt” en gaat dan omhoog door de drie nadi’s van Shushumna(Vajra,Chitrni en BrahmaNadi). Het resultaat is dat de student verlichting bereikt.

De drie belangrijkste nadi’s (Shushumna, Ida en Pingala) komen samen op het Ajna-chakra (Shiva’s oog) tussen de wenkbrauwen. Wanneer de “stralen van de zon” van de ontwaakte Kundalini de chakra’s raken, openen ze zich als bloemknoppen.

Oefening

De hele nadis wordt gestimuleerd door pranayama- of energiemanagementoefeningen. Deze oefeningen kunnen worden vergeleken met fysieke training of bodybuilding in die zin dat ze de subtiele lichamen (kosha’s) versterken en de beoefenaar meer en meer controle of bewustzijn van energiestromen geven.

Plaats een reactie